Voor zijn 125e verjaardag wil het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de ongelofelijke diversiteit en het esthetisch potentieel van de Belgische ondernemingswereld in de kijker zetten met een tentoonstelling. Daarvoor deed het een beroep op Thierry Dubrunfaut, een buitengewoon fotograaf die de Belgische bedrijfswereld al meer dan tien jaar vanuit een uniek perspectief bekijkt.

Tekst

De tentoonstelling opent de deuren in BOZAR op 1 maart 2020 en reist vervolgens naar Gent en Mons. De foto’s uit ‘When Business meets Art’ zijn nu eens vernuftig opgebouwd uit verschillende lagen, dan weer niet. Het gaat zowel om reeds getoonde als om nieuwe beelden die hun oorsprong vinden in industriële, architecturale en commerciële parels in kleine en grote ondernemingen.

Tekst

Een sterke historische band tussen bedrijven en kunst

Kunstenaars en ondernemers hebben elkaar nodig. Kunstenaars zoeken mecenassen, klanten, partners. En ondernemingen staan bol van cultuur en kunst, soms zelfs zonder het te beseffen. Cultuur en kunst werken voor hen vaak inspirerend, stimuleren hen om zichzelf te overstijgen, om zich in vraag te stellen of vormen, prozaïscher gezien, onderdeel van hun marketing of imagovorming. Het blijft dus een open vraag, maar één ding is zeker: áls een dergelijke ontmoeting plaatsvindt, is deze niet onder 1 noemer te vatten en wil de kunst onze geest prikkelen door te werken met verschillende betekenislagen. Ze evolueerde als gevolg van de veranderingen in de productiemethoden en economische systemen en heeft afwisselend de meest diverse vormen aangenomen.

Quote

Het is exact die diversiteit die mooi naar boven komt in de tentoonstelling. Ondernemingen maken deel uit van onze samenleving. Hun imago, de manier waarop ze worden afgebeeld, ontspruit uit onze gezamenlijke creatieve wereld.

Auteur
Philippe Lambrecht, Bestuurder-Secretaris-generaal van het VBO
Tekst

De visie van de fotograaf 

De foto's van Thierry Dubrunfaut hebben veel weg van droommachines. Thierry Dubrunfaut regelt alle instellingen bij de opname helemaal zelf. Effecten zoals superpositie, soft focus, filé enz. komen niet tot stand door retouches met de computer. Het cliché, het moment van de opname … ze zijn heilig voor de fotograaf. Hij wil de menselijke activiteit vieren met een origineel beeld, dat wordt ingeperkt door de camera-instellingen, het licht, de belichting enz. 

Quote

De lens neemt ons mee op reis. Met het realisme van de productiesites of de gebouwen als uitgangspunt, doet ze een beroep op onze verbeelding om ons naar surrealistische scènes te voeren. Als bij toverslag toont de schoonheid van onze wereld zich anders, ongewoon, nog verrassender... De zuivere lijnen, de rondingen en de kleuren inspireren me als poëzie, een beeldrijke lofzang op de technologische pracht van ons tijdperk.

Auteur
Thierry Dubrunfaut, fotograaf
Items
Afbeelding
Swimming pool - SIOEN
Beschrijving
Swimming pool - SIOEN
Afbeelding
Mirror - AGC GLASS
Beschrijving
Mirror - AGC GLASS
Afbeelding
Landscape - TOTAL
Beschrijving
Landscape - TOTAL
Afbeelding
Landscape - BRUSSELS AIRPORT
Beschrijving
Landscape - BRUSSELS AIRPORT
Afbeelding
Colorado - CARMEUSE
Beschrijving
Colorado - CARMEUSE
Afbeelding
Thought - BASF
Beschrijving
Thought - BASF
Afbeelding
Graffiti - LUNCH GARDEN
Beschrijving
Graffiti - LUNCH GARDEN
Afbeelding
VBO FEB
Beschrijving
VBO FEB
Type
As Carousel
Tekst

Praktische info: www.businessmeets.art

U kunt de tentoonstelling bezoeken op de volgende datums:  
Van 01-03 tot 01-04-2020 in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR). Gratis toegang.
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel


Van 23-04 tot 01-06-2020 bij Ateliers des FUCaM. Gratis toegang.
Rue des Sœurs Noires 2, 7000 Mons


Van 29-08 tot 28-09-2020 in het Industriemuseum te Gent. De toegang tot het museum is betalend, de fototentoonstelling is inbegrepen. 
Minnemeers 10, 9000 Gent

0