Werk, planeet en milieu, mobiliteit, Europa … Ze veranderen voortdurend en razendsnel. Ondernemers en werkgevers staan voor dwingende en ingrijpende transformaties in hun economisch en sociaal-maatschappelijk ecosysteem. Hoe kijken toonaangevende werkgeversorganisaties naar die nabije en verre toekomst? Het VBO bracht de tenoren rond de tafel en stelde de vraag. Dit artikel zoomt in op het thema ‘Europa'.









Europa → resultaten en ambitie
Hoe belangrijk is Europa voor België om zich wereldwijd te positioneren?
Wouter De Geest (voorzitter Voka): “Europa is cruciaal voor onze open economie en moet ambitieus zijn. Dat betekent onder meer dat het moet streven naar een politieke cohesie die ook op niet-economische vraagstukken, zoals de migratie of het protectionisme, antwoorden biedt. Want die zijn voor de ondernemingen, klein en groot, uiterst belangrijk.”
Pieter Timmermans (gedelegeerd bestuurder VBO): “Europa heeft zijn politieke unie uitgerold, maar de socio-economische onderbouw volgde niet. Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid bij de bevolking. Om het vertrouwen te versterken, moet Europa een aantal heel concrete, ingrijpende resultaten neerzetten die de bevolking direct en positief raken. Denk aan de introductie van de euro, het Erasmusproject, … Daarnaast hebben we nood aan een Europa van investeringen. Investeringen die ons continent als pionier op de kaart zetten, zoals destijds met ADSL en Airbus, waar bedrijven uit heel Europa aan meewerken.”
Olivier Willocx (gedelegeerd bestuurder Beci): “De meest waardevolle grondstof van Europa is haar menselijk kapitaal. Misschien is het tijd om vooral daarin te investeren.”
Kan ons land wegen op de Europese politiek?
Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder Voka): “Migratie en integratie beroeren Europa op verschillende niveaus. Migratie binnen Europa roept vragen op over de sociale rechten en plichten. Daarnaast heb je de economische en politieke migratie van buiten Europa en daarmee gepaard de integratieproblematiek. De bedrijfswereld speelt daarbij een niet te onderschatten rol. We kunnen moeilijk verder zonder een intelligente, gecontroleerde economische migratie als antwoord op de toenemende arbeidskrapte. Maar wie migratie zegt, zegt integratie. De groeiende arbeidsmobiliteit vergt een fundamenteel debat om te vermijden dat we de fouten uit de vorige eeuw herhalen.”
Pieter Timmermans: “België was altijd al een Europese motor en we moeten die voortrekkersrol blijven spelen. Zonder naïef te zijn weliswaar. Toch mogen we ons als klein land niet onderdanig opstellen en ondergaan wat de groten beslissen. Aan ons om het evenwicht te bewaken en samen aan het Europees project te werken. Het Airbus-verhaal destijds was voor niemand een bedreiging en voor iedereen een opportuniteit. Iedereen won, niet enkel de grote spelers.”
Bernard Gilliot (ere-voorzitter VBO): “We verliezen te veel impact. België onthoudt zich te vaak bij stemmingen, waardoor we aan zichtbaarheid en notoriteit inboeten. We moeten onze Belgische vertegenwoordigers in het parlement, de raad of als commissaris, veel meer inzetten als belangenverdedigers die hun stem laten gelden, die respect afdwingen en sturen.”
Wouter De Geest (voorzitter Voka): “België zet vaak de toon die een discussie of beslissing doet kantelen. Die rol mogen we niet uit handen geven.”
Jacques Crahay (voorzitter UWE): “Door zijn geografische ligging en kleine oppervlakte heeft ons land de Europese debatten altijd al constructief kunnen beïnvloeden. Maar die constructieve bijdrage kunnen we enkel leveren als we ons niet opsluiten in onze eigen muggenzifterij.”