De telecomsector ging de voorbije 25 jaar door een permanente revolutie. Van de eerste verstuurde e-mail of de eerste oproep op een gsm, tot het schier eindeloze potentieel van artificiële intelligentie ... Een hele sector werd omgegooid, en het is nog niet gedaan. Het VBO vroeg 25 sleutelfiguren uit ondernemend en politiek België naar de impact van 25 scharniermomenten op onze economische evolutie. Guillaume Boutin (CEO Proximus) zoomt in op de digitale revolutie.

Items
Video Embed
Type
As List
Tekst

De nieuwe ecosystemen zetten de klant weer centraal

De eerste echte revolutie van de voorbije kwarteeuw kwam er toen het internet plots de privésfeer veroverde. De tweede revolutie was de opkomst van de gsm. Mobiele telefonie werd plots letterlijk draadloos. Proximus-CEO Guillaume Boutin gebruikt in dat verband graag de term ‘alomtegenwoordigheid’. En dan kwam de derde revolutie: de versmelting van die alomtegenwoordigheid met het internet, die de komst van de sociale media inluidde.

Guillaume Boutin geeft het grif toe: de telecomoperatoren hebben de boot van de geconnecteerde platformen gemist. De operatoren hebben hun efficiëntie opgekrikt om connectiviteit te waarborgen, om netwerken uit te zetten. Maar ze zijn er niet in geslaagd daar diensten voor de consument uit te distilleren. Internationale platformen speelden dat wél klaar.

Items
Afbeelding
Proximus Chairman of the board of directors: Stefaan De Clerck, New Proximus CEO Guillaume Boutin and Dirk Lybaert, Chief Corporate Affairs Officer Proximus gedurende de audiëntie van Commissie mobiliteit, overheidsbedrijven en infrastructuren
Type
As List
Tekst

Het internet wordt lokaal en persoonlijk

De operatoren hebben die slag verloren. Al blijft het de vraag of ze hem wel hadden kunnen winnen. De platformen in kwestie beheren immers ook de besturingssystemen, zeg maar de softwarelaag die de schakel vormt tussen de digitale klant en de klant van service stores. 

Opgeven doen ze niet. Ze maken zich op voor de volgende strijd: die van 5G en de glasvezelnetwerken. Daarin willen ze een centrale rol spelen. Volgens Guillaume Boutin hebben de operatoren een sleutelrol in de ecosysteemeconomie, die volop bezig is de industrieëneconomie te verdringen. Het internet wordt lokaal en persoonlijk. Lokaal, omdat dat vandaag in alle domeinen de fundamentele trend is. En persoonlijk omdat de klant weer helemaal centraal staat.

Items
Afbeelding
Guillaume Boutin
Type
As List
Quote

Technologie is niet langer louter iets voor geeks

Auteur
GUILLAUME BOUTIN, CEO PROXIMUS
Tekst

Coöpetitie, een nieuwe mindset

Nieuwe technologieën schragen die evolutie door netwerken betrouwbaar en stabiel te maken. Maar meer nog dan die technologische omslag moeten we ons een nieuwe mindset aanmeten. Een ecosysteem vormt zich niet in z’n eentje. Concurrenten worden ook partners. Daarom spreken we van coöpetitie of coöperatieve concurrentie, zeg maar samenwerking tussen concurrenten.

Ze vormen de eerste bouwstenen van een totale verschuiving. Binnen drie à vijf jaar zien de machtsverhoudingen er helemaal anders uit. Grote groepen kopen nu al tv-rechten voor het voetbal omdat sport nu eenmaal een vector van lokale cohesie is. Ze bieden kredieten aan, openen fysieke winkels, ondersteunen cultuur ... Door het lokale economische weefsel te ondersteunen trachten ze ons vertrouwen te winnen.

De ‘traditionele’ telecomoperatoren hebben vier belangrijke troeven in handen. Eén: hun klantenbestand en het feit dat ze hun klanten heel goed kennen. Twee: de dagelijkse interactie met die klanten. Drie: een merknaam die vertrouwen oproept en een stevige reputatie heeft opgebouwd. Vier: hun mensen en lokale verankering.

De CEO van Proximus is optimistisch over de toekomst. De mogelijkheden zijn oneindig. De toekomst is synoniem met vooruitgang, ze is spannend en veelbelovend. Uiteraard moeten we de toegankelijkheid voor iedereen bewaken. Elke operator heeft zijn rol om elkeen in die nieuwe wereld mee te nemen. Wij beschouwen technologie als een katalysator van empowerment, economische groei, sociale samenhang. Technologie maakt het leven vandaag gemakkelijker en comfortabeler. Het is een meerwaarde in ons dagelijks leven, en bovendien toegankelijker dan ooit. Technologie is lang niet meer alleen voor geeks.
 

Meer weten over de nieuwe strategische visie van Proximus.

0