Waarom een boek? Papier maakt inhoud tastbaar. Letterlijk, zoals een handdruk een zakendeal bezegelt. Papier geeft ook volume. 125 jaar & beyond bundel je niet op twee A4’tjes. Hoe dan ook: niet de vorm bepaalt ons soortelijk gewicht, wel de resultaten die we boeken. 125 jaar geschiedenis getuigt van onze kracht.

Tekst

Ondernemen is een kracht

Op 13 februari 1895 sloten 183 ondernemingen een constructief bondgenootschap. Vandaag spreekt het VBO voor meer dan 50.000 ondernemingen, goed voor driekwart van de tewerkstelling in de private sector en 80% van de Belgische uitvoer.

De alliantie van toen groeide uit tot een sterk gewaardeerde en gezaghebbende stem en een gerespecteerde en invloedrijke belangenverdediger. Incontournabel in het weefsel van sociaaleconomische stakeholders … en daarbuiten. ‘Ondernemen voor Welvaart. 125 jaar & beyond’ is geen pageturner, die u rechtdoor leest van cover tot back. Het is ook geen klassiek geschiedenisboek dat een lezer uitsluitend terugvoert naar het verleden. Het verleden werpt licht op het heden. Dat is zijn grootste verdienste.

Dat bewijzen de sleutelfiguren die getuigen over de impact van 25 scharniermomenten – van Generatiepact over Herenakkoord tot brexit – op onze economische evolutie. Ze bieden een unieke inkijk op het waarom en op de manier waarop we als ondernemend België de welvaart van ons land hebben opgebouwd en versterkt. Bovenal leert dat verleden ons hoe we het vandaag en morgen nog beter kunnen doen. Daarom bladeren we in ons boek vooral vooruit. Ver vooruit zelfs. We durven dromen, want vooruitgaan wint pas echt aan waarde als we het oude in vraag durven stellen. Zeker voor een land als België dat ternauwernood nog tastbare rijkdom uit de ondergrond, de zee of de lucht kan putten. Onze echte waarde zweeft gemiddeld 1,7 meter boven de begane grond: talent, kennis en creativiteit.
 

Items
Afbeelding
Het boek 'Ondernemen voor Welvaart' - NL en FR versie
Type
As List
Quote

Om de wereld beter te maken, moeten we de economie boven de norm uittillen.

Auteur
PIETER TIMMERMANS, CEO VBO
Tekst

De toekomst oogt dus mooi voor zover we slim inspelen op de transitie van bestaande naar toekomstgerichte businessmodellen. Onze economie snakt naar het soort ondernemerschap dat ons land klaarstoomt voor een toekomst die vandaag nog ongrijpbaar lijkt. Daarover reflecteren vergt visie. En inspiratie. Van de doorgewinterde én de opgroeiende generaties. Dit boek biedt een platform voor de wilde ideeën en inspirerende ambities van allebei.

Toch blijft de realiteit de enige voedingsbodem. Vooruitgang is immers nooit vanzelfsprekend. Zonder handelen en doen blijven dromen dromen. Bruggen slaan en de ondernemers met antwoorden doorheen de wereldwijde uitdagingen gidsen, is onze reden van bestaan. Om de wereld beter te maken, moeten we de economie boven de norm uittillen. Met als ultieme missie de welvaart van iedereen in onze maatschappij te verzekeren.


> Het boek ‘Ondernemen voor Welvaart. 125 jaar & beyond’ is door Lannoo gepubliceerd en is verkrijgbaar bij de Belgische boekhandels. Het is ook beschikbaar in het Frans, onder de titel ‘Entreprendre pour la prospérité. 125 ans & beyond’, in een uitgave van Racine.
 

0